Acele elemente structurale utilizate in constructii, al caror scop este de a ajuta la distribuirea uniforma a greutatii cladirii asupra terenului poarta numele de piloti forati. Pentru a putea distribui uniform greutatea, este necesar sa se efectueze calcule structurale si estimari.
Acesti piloti sunt de fapt niste stalpi realizati din materiale inovative si foarte rezistente si sunt una dintre solutiile cele mai potrivite atunci cand se doreste realizarea unei constructii moderne si sigure. Unul dintre aspectele care ii recomanda in cazul constructiilor este lungimea lor foarte mare, in raport cu diametrul relativ mic.
Exista mai multe tipuri de piloti forati, in functie de forma sectiunii, si anume:
Exista numeroase metode in care pilotii forati pot fi utilizati, in cazul lucrarilor de consolidare sau de infrastructura, printre care:
Pilotii forati sunt utilizati pentru a sustine sarcini majore sau pentru a consolida fundatiile viitoarelor constructii, indiferent de tipul de teren pe care se construieste.
Acesti piloti forati sunt utilizati in zonele urbane, in cazul excavatiilor adanci sau cand se doreste prevenirea alunecarii terenurilor.
Pilotii forati sunt utilizati pentru constructia digurilor, soselelor, podurilor sau tunelurilor.
Datorita scopului pentru care sunt create, pilotii forati trebuie sa fie realizati din materiale de foarte buna calitate, foarte rezistente, astfel ca se foloseste beton sau beton armat la realizarea lor.
In cazul betonului armat, pilotii forati sunt mult mai rezistenti datorita armaturii de otel, care pe langa cresterea capacitatii portante, reuseste sa preia si din incarcatura, suplinind carentele betonului cand este vorba despre rezistenta mecanica.
Totusi, pentru a se putea alege aceasta solutie de fundare, este necesar sa se realizeze in prealabil un studio geotehnic.
Exista numeroase avantaje aduse de pilotii forati, iar printre acestea se pot specifica:
Pentru inceput, este necesara realizarea unei gauri verticale in sol, cu ajutorul unor utilaje special concepute, astfel incat sa poata indeparta solul si rocile. Gaura realizata poate ajunge pana la 60 metri adancime si poate avea un diametru de pana la 2.4 metri.
De indata ca solul a fost forat in dimensiunea potrivita, este construita o armatura de otel, care se introduce in gaura, apoi peste ea se toarna ciment. Pentru a sustine constructia, partea superioara a pilotului este acoperita langa nivelul solului.
Pilotii forati sunt o solutie utila pentru a oferi stabilitate viitoarelor fundatii, iar datorita modului de amplasare, creste rezistenta solului si sarcina medie de sustinere pe fiecare pilon scade in mod evident.
Foraje Puturi Apa
0723.746.829
0732.561.589
info@forajeputuri-apa.ro
www.forajeputuri-apa.ro